Nobletea si eleganta caracterizeaza cel mai bine acest caine. Nu gresim daca folosim termenul aristocrat pentru a descrie temperamentul, aspectul fizic si istoricul acestei rase de caini. Clumber spaniel este un deosebit caine de companie, dar si un tenace vanator. Este o rasa relativ rara in afara Europei, insa in tarile vestice se bucura de multa apreciere. Chiar daca la prima vedere pare un Cocker Spaniel pus la ingrasat, Clumberul este o rasa de caini cu o istorie indelungata, plina de suisuri si coborasuri.
Istoric
Franta si Marea Britanie isi disputa acerb origine acestei rase. Unele surse spun ca acest caine a fost trimis in Anglia de catre ducele francez de Noailles la debutul Revolutiei franceze. Ducele detinea o canisa de astfel de spanieli ce cuprindea exemplare deosebit de valoroase. Toti cainii au fost incarcati pe un vas si trimis in Regatul Unit, Ducelui de Newcastle. La curtea acestui nobil rasa a fost slefuita si rafinata la forma pe care o stim astazi. El este si cel care a daruit numele rasei: in jurul castelului sau exista un vast si superb parc numit Clumber Park. Mandru de posesiunea sa, ducele a dat acest nume si rasei de caini.
Pe la mijlocul secolului al XIX Clumber spaniel era o rasa de vanatoare foarte raspandita si iubita in Marea Britanie. Era cainele preferat al nobilimii. De-a lungul istoriei sale, nobilii sunt cei care au elaborat si perpetuat aceasta rasa de caini.
La origine se crede ca rasa a fost creata prin incrucisari intre Basset Hound si Spanielul Alpin (rasa acum disparuta). Apoi au mai fost facute incrucisari cu Ciobanesc de Berna si chiar Saint Bernard. De la Basset Hound, Clumberul a preluat mirosul bine dezvoltat si indarjira cu care urmareste o urma, iar flerul si aptitudinile de vanator au fost mostenite de la Spaniel.
In trecut Clumber spaniel era utilizat pentru vanatul pasarilor si era foarte priceput la asta. In prezent sunt raspanditi mai mult ca animale de companie. Cu toate acestea, cateva grupuri de pasionati ai rasei, incearca reintroducerea lui pe terenurile de vanatoare si reactivarea instinctelor de vanator.
Chiar daca nu este un spaniel format pentru vanatul acvatic, Clumberul se descurca foaret bine si in apa. Adora ca din cand in cand sa poata inota.
Reprezentanti ai acestei rase (considerata rara) au fost fericitii castigatori ai titlurilor de Best in Show in cele mai importante expeozitii canine din lume: Crufts (UK) si Westminster (USA).
Descriere
Clumberul este cel mai masiv reprezentat al familiei spanielilor. Masoara intre 42 si 50 de cm in inaltime si cantareste intre 25 si 40 de kg. Este un caine de talie medie, aparent masiv si greoi, cu osatura puternica.
Expresia fetei spune ca are avea mereu dureri de cap, din cauza sprancenelor si buzelor flasce si cazute. Urechile sunt relativ lungi, purtate pe langa cap. Capul este masiv, cu botul scurt si gros, nasul mare. Coada este scurta.
Blana este groasa si matasoasa, cu un strat gros de subpar. 90% din blana este culoare alba, rastul de 10% fiind reprezentat de pete, pistrui de culoare maro- portocaliu. Multe exemplare au urechile compler colorate in portocaliu. Pana la 2-3 luni puii sunt complet albi.
Personalitate
Clumber spaniel este un caine cu suflet mare si spirit mereu tanar. Desi pare mereu morocanos, el este un caine foarte jucaus. Nu este constient de masivitatea sa, incercand sa stea tot timpul in poala stapanului, cat mai aproape de acesta. Va incerca sa se ghemuiasca in bratele stapanului, insa de cele mai multe ori nu reuseste deoarece e destul de durduliu.
Acest caine isi iubeste nespus stapanul si tind sa isi aleaga un membru al familiei de care sa fie mai apropiat. Accepta copii, daca este socializat de mic cu acestia. Este rezervat in fata strainilor.
Foarte inteligent si atent la tot ce se intampla in jur, Clumberul poate fi si foarte incapatanat. Dresajul decurge bine doar daca se simte suficient de motivat sa execute ce ii cereti. Stapanul trebui sa se impuna ca sef al haitei, altfel Clumberul nu se va da inapoi din a conduce.
Are falcile si muscatura foarte puternice. Dar si un apetit ridicat pentru ros. Ii place sa ia obiecte in gura, sa le transporte sau sa le distruga. Un Clumber plictisit si insuficient stimulat fizic si mental poate deveni un mare distrugator.
Este un caine foarte pofticios. Desi pare micut si greoi, gaseste de fiecare data o modalitate de a ajunge la friptura de pe masa. Unele exemplare sunt atat de abile incat invata sa deschida frigiderul sau usile de la dulap.
Acest caine are tendinta sa sforaie si sa baleasca. Asa ca aveti de fiecare data un prosop la indemana.
Poate fi o rasa pentru incepatori datorita caracterului docil si calm, cu care se poate lucra usor.
Conditii de viata
Clumber este un caine cu un nivel moderat de activitate. Desi la prima vedere poate parea domol si obosit, poate avea explozii de energie. Necesita o plimbare scurta (20-30 minute) pe zi. Nu este un partener bun de jogging intrucat oboseste pe distante mari si la viteze mari.
Poate fi tinut atat in apartament cat si la curte, cu conditia sa primeasca doza zilnica de miscare. In caz contrar, Clumberul poate ajunge obez, luand in considerare si apetitul alimentar excesiv. Ingrijirea blanii
Aceasta rasa are o blana cu un nivel mediu de ingrijire. Periat o data sau de doua ori pe saptamana, Clumberul nu imprastie mult par. Cu toate acestea, problemele apar in perioadele de naparlire, cand blana naparleste abundent. In aceste momente, periatul zilnic al blanii este imperios necesar.
Sanatate
In general aceasta rasa este suficient de robusta si fara probleme de sanatate majore. Insa unele afectiuni pot fi intanite mai des la Clumber spaniel: panosteita (schiopatat la cateii tineri), displazie de sold, entropion, cataracta, ochi uscati, infectii auriculare.
Speranta de viata este de 10-12 ani.
ClumberSpaniel-0n
clumber-spaniel-1
ClumberSpaniel-0n
clumber-spaniel-1
ClumberSpaniel-0n
clumber-spaniel-1
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: pufuletiexpirati
Mesaj:
pufuletiexpirati
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.