Cainele a fost alaturi de om de mii de ani incoace, fiind cel mai credincios prieten si slujitor al acestuia. In timp omul a format cainele dupa necesitatile sale, atribuindu-I diverse scopuri si indatoriri. Astfel de-a lungul timpul au aparut din ce in ce mai multe rase, adaptate muncii pe care trebuiau sa o indeplineasca. De la paza gospodariei si a turmelor pana la rolul de animale de companie doar, cainii sunt specia de animale cu cea mai mare diversitate de rase. Poate parea ciudat ca micutul Chihuahua e frate bun cu uriasul Dog german, dar materialul lor genetic comun in proportie de 99% atesta aceasta. Pentru a fi tinuta o evidenta mai usoara a celor peste 200 de rase de caini a fost nevoia clasificarea lor pe grupe, in functie de tipul de activitate pentru care au fost formate fiecare rasa in parte. In continuare voi prezenta cele 10 grupe, cu cateva caracterisitici pentru fiecare precum si cei mai de soi reprezentanti ai fiecareia.
lup germanGrupa I (Caini ciobanesti si de turma)
Sunt caini care au fost formati pentru a pazi turmele de oi si cirezile de vite. Sunt caini inteligenti, bine organizati, mereu in alerta si cu auzul bine dezvoltat. Sunt devotati stapanului si turmei, curajosi, mereu pregatiti sa faca fata atacatorilor si primejdiilor. Instruiti de mici in paza turmei se dovedesc a fi pe langa paznici de nadejde si manatori buni ai turmelor, usurand foarte mult munca stapanului. Aceste rase au evoluat din cainii de talie mare, impunatori, care puteau descuraja atacatorii doar prin statura lor impozanta. Totusi in ziua de azi exista si rase ciobanesti de talie medie spre mica (Welsh Corgi Pembroke si Cardigan, Pumi). Datorita inteligentei, instictului de paza si versatilitatii unele rase din aceasta grupa au devenit rase utilitare si de paza (Ciobanesc german, Ciobanestii belgienii), altii ca si Komodor si Puli au devenit aparitii spectaculoase in concursurile de frumusete. Si Romania are trei rase recunoscute de FCI (singurele deocamdata) in aceasta grupa: Carpatinul, Mioriticul si Ciobanescul de Bucovina.
Grupa II (Pinscheri si Schnauzeri, Molossoizi, caini de turma elvetieni)
schnautzerAceasta grupa contine in rasele de munca si de paza si protectie. Rase care de-a lungul timpului au fost selectionat in asa fel incat sa fie scoase in evidenta calitatile de paznici, abilitatea de a invata si a munci (caini de politie, detective). Sunt caini agresivi doar la comanda, asta atesta capacitatea lor deosebita de autocontrol si de subordonare stapanului. Sunt cainii cu multa personalitate, uneori incapatanati, dar acre se dreseaza destul de usor, de catre o mana de fier. Afectuosi cu familia, chiar si cu copii, cu conditia sa fi fost crescuti de mici in compania acestora. Aceasta grupa cuprinde rase de caini de toate dimensiunile: de la gigantul Mastiff Tibetan pana la sprintenul Pinscher pitic. Unii isi indeplinesc rolul de protector prin agilitate si instinctele ascutite (Rottweiler, Doberman, Tosa Inu), altii prin masivitatea corpului si aspectul impozant ( Mastiff napoletan, Ciobanesc Caucazian, Bullmastiff), altii doar prin aspectul, uneori apparent, fioros (Cane corso, Fila brasiliero, Dog de Bordeaux). Tot de aici fac parte si cainii de munte, adaptati conditiilor extreme de la inaltime, precum si salvarii si protectiei omului in aceste zone ( Saint Bernard, Leonberger, Cainele de munte din Pirinei). Insa in zilele noastre majoritatea acestor rase si-au demostrat si calitatile deosebite de animale de companie, aceasta calitate devenind primordiala ( Bulldog, Boxer, Dog german).
Grupa III (Terrieri)
terrierSunt o grupa aparte cu caracteristici specifice, cum ar fi forma alungita, paralelipipedica a capului, parul sarmos, caracterul puternic si energia nelimitata. Sunt rase formate preponderant in Marea Britanie si Irlanda, pentru a starpi coloniile de rozatoare, vulpi sau bursuci. Prin incrucisari cu rase de vanatoare unii reprezentanti au devenit caini de vanatoare extreme de apreciati, mai ales in luarea urmei si haituirea vanatului din locurile inaccesibile omului. In general sunt rase de talie mica si medie, dar exista si caini de talie mare (Aierdale Terrier, Kerry Blue Terrier). Bravi si de dimensiuni reduse , unii au devenit excelenti caini de vizuina (Fox Terrier, Cairn terrier, Dandie Dinmont Terrier). Altii prin aspectul fizic foarte placut sunt printer cei mai raspanditi caini de companie si vedete in concursurile de frumusete ( Yorkshire terrier, Westhighland Terrier, Scotish Terrier, English Toy Terrier). Prin incrucisari cu caini de tip “bull” au rezultate rase ca Bull Terrier, Staffordshire Bull Terrier sau Pitt Bull Terrier, care au mostenit calitati de la ambele tipuri de caini, curajul si personalitatea tarierilor imbinata cu obedienta si aspectul fioros al celor de tip bull.
teckelGrupa IV (Teckeli, Dachshund)
Teckelii sunt singurii posesori ai acestei grupe. Se prezinta sub 3 varietati de par (scurt, lung si sarmos). Unele asociatii chinologice nationale ii incadreaza fie in grupa cainilor de vanatoare, fie in cea a terrierilor. Sunt cainii de talie mica, cu picioare scurte si corpul lung, formati initial pentru vanatul mic, de viziuna (bursuci, iepuri, caine de preerie). Astazi sunt excelenti caini de companie, foarte jucausi, atrasi peste masura de obiectele/fiintele mici si miscatoare. Sunt extreme de incapatanati, greu de dresat, dar foarte isteti, atunci cand este in interesul propriu.
lup_german
snautzeri
teckeli
terrieri
lup_german
teckeli
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: pufuletiexpirati
Mesaj:
pufuletiexpirati
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.