Cu totii admiram in expozitii un Maltez cu mantie lunga si vaporoasa, alba ca spuma laptelui. Ne gandim ca doar cainii de show isi permit „luxul” acesta, insa nu este asa. Cu iscusinta, rabdare si putin timp sacrificat si catelul nostru cu par lung poate arata spectaculos. Din pacate majoritatea cainilor cu par lung sunt tunsi scurt pentru ca stapanii lor cred ca este mult prea greu de ingrijit o astfel de podoaba, dar si pentru ca nu au cunostintele necesare unei toaletari ca la salon.
Ajutorul specialistului
Nu negam faptul ca ajutorul de specialitate (al unui stilist canin) este indispensabil. Pana veti reusi sa va deprindeti cu toate tehnicile de periaj, acesta va poate scoate din incurcatura. Intretinerea unei blani lungi si frumoase presupune colaborare intre stapan si stilist. Stapanul se va asigura ca zi de zi parul lung este periat si descalcit, iar stilistul va veni cu manoperele de finete care dau forma si aspect placut blanii.
Par sau blana?
In fapt este usor eronat sa denumim parul lung blana. Acesti caini au firul de par asemanator cu cel uman, aflat in continua crestere, in consecinta nu naparlesc. Ei nu prezinta subpar (stratul fin si moale de dedesubt) ca majoritatea cainilor. Avand in vedere ca parul nu este schimbat sezonier, importa o ingrijire mai atenta, pentru a pastra firul de par sanatos si viguros. Pentru ca in acest articol parul va fi tratat ca un ansamblu, ne vom permite sa il denumim generic „blana”. Cateva dintre rasele de caini cu par lung sunt urmatoarele: Bichon Maltez, Shih- Tzu, Lhasa Apso, Bichon Frise, Bichon Havanez, Coton de Tulear s.a.
Ustensile
Peria ovala: cu dinti de metal, lungi, protejati in capete cu plastic, pentru a nu zgaria pielea.
Peria tip tesala: cu dinti metalici, desi, mai scurti decat la precedenta, de diferite forma (de regula rectangulara) si dimensiuni.
Pieptenele pentru purici: de preferinta metalic; este un pieptene fin, cu dintii foarte apropiati.
Pieptenele pentru descalcit: metalic, dotat cu lame ascutite care desfac ghemotoacele de par incalcit.
Pieptenul alternant: tot din metal, jumatate cu dinti rari si jumatate cu dinti desi.
Spray pentru descalcire: pentru o periere si o descalcire mai usoara a blanii.
Spray curatare uscata: ofera un aspect curat si luciu blanii.
Cum periem?
Cainii cu par lung trebuie periati zilnic cu peria ovala cu dinti lungi sau pieptenul alternant. Acestia patrund pana in profunzimea blanii si nu ranesc pielea animalului deoarece au aceea protectie in varf. O blana periata zilnic, nu se va incalci si va va usura munca de fiecare data. Majoritatea cainilor fiind de talie mica, nu veti pierde prea mult timp.
Blana se periaza pe sectiuni. Despartiti cu o mana o suvita de par, o izolati de restul blanii si o periati de cateva ori asigurandu-va ca nu este incalcita. Plimbati peria de la piele pana la varf. De mare ajutor va av fi spray-ul pentru curatare uscata sau chiar cel pentru descalcit. Pulverizati fiecare suvita cu aceste solutii pentru a facilita perierea.
Blana se va peria portiune cu portiune, fara a uita vreo zona. Regiunile mai greu accesibile (capul, pieptul, picioarele, abdomenul si interiorul coapselor) vor fi abordate cu ajutorul pieptenului. In zona fetei de mare ajutor este si pieptenul des anti-purici. Acesta va avea grija sa elimine din blana toate reziduurile provenite de la lacrimare sau de la hrana.
Atentie! Exista regiuni ale corpului unde blana se incalceste mai usor, de regula zonele de frictiune: acolo unde picioarele intalnesc trunchiul, spatele urechilor, zona cozii. Acordati mai mult timp acestora.
Cainele va fi tinut in brate sau pe o suprafata dura. Il puteti intoarce pe spate atunci cand il periati pe burta si piept. Cainilor de expozitie li se tine parul prins in suvite pe toata durata zilei pentru a preveni alterarea blanii, atat de valoroase in concurs.
Parul incalcit
Ghemotocele de par incurcat vor aparea, insa nu trebuie sa va impacientati. Exista pieptenul pentru descalcit care va ajuta. Cu lamele lui taioase, acest piepten va fi plimbat prin ghem si il va separa. Optati pentru impartirea unui ghem mari in 6-8 gheme mai mici, care vor fi mai usor de descalcit. Evitati sa trageti cainele, ii va provoca disconfort si se va teme de aceasta manopera pe viitor. Spray-ul pentru descalcit este de mare ajutor si aici. Pulverizati bine pe ghemotoc inainte de a-l separa.
La final
Cu pieptenul alternant mai faceti o ultima verificare a blanii. Iar cu peria tesala neteziti bine toata suprafata.
Motul
Ce ar fi Maltezul fara motul din crestet?! In afara de rolul estetic, coada de cal prinsa deasupra capului are si functie practica: impiedica parul sa ajunga in ochi. In comert veti gasi o multime de accesorii de prins parul din aceasta zona. In functie de imaginatie, veti reusi sa oferiti un aspect placut si atragator companionului dumneavoastra.
caine-blana-lunga
caine-blana-lunga
caine-blana-lunga
caine-blana-lunga
caine-blana-lunga
caine-blana-lunga
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: pufuletiexpirati
Mesaj:
pufuletiexpirati
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.