Grupa V (Spitz si caini de tip primitiv) Cuprinde rasele nordice, fie ele de vanatoare, fie de sanie. Sunt caini de tip primitiv, in general rase pure cu o indelungata istorie, al caror character s-a pastrat de-a lungul epocilor. Sunt caini rezistenti, adaptati zonelor reci. Din aceasta grupa fac parte rase ca :Malamut de Alaska, Husky Siberian, Samoyed, ca si caini de sanie, insa si cele mai cunoscute din aceasta grupa. Sunt caini foarte inteligenti, dar dificil de dresat, datorita inteligentei ascutite se plictisesc repede. De aceea dresorul trebuie sa fie atent sa modifice exercitiile astfel incat sa capteze atentia cainilor. Characteristic acestor rase este faptul ca nu latra, decat rar, in schimb comunica prin urlete. In zilele noastre inca mai sunt folositi ca si caini de sanie, atat in gospodariile populatiilor nordice, cat si pentru agrement. Sunt extreme de apreciati si in competitii.
beagleGrupa VI (Gonitori pentru vanat mic) Detine 3 reprezentanti principali, foarte cunoscuti : Beagle, Basset Hound si Bloodhound. Acestea sunt rasele considerate a fi cu cel mai dezvoltat simt al mirosului, in ordinea inversa prezentata mai sus. Sunt caini de vanatoare tipici, care si-au pastrat aspectul si caracterisiticile in ultimele sute de ani, fiind mereu in gratiile vanatorilor si ale aristocratiei. Sunt rase extreme de prietenoase, afectuoase cu stapanii si cu copiii(mai ales Beagle), motiv pentru care sunt si animale de companie foarte raspandite. Inteligenta lor deosebita trebuie stimulata mereu, pentru ca altfel se vor plictisi, nu sunt tocmai usor de dresat. Uneori au tendinta de a latra si urla mai mult, insa doar pentru a se face intelesi.
English SetterGrupa VII (Pontatori) Sunt deosebiti caini de vanatoare, cu miros si auz bine dezvoltat. Toate rasele component sunt de talie medie spre mare, supple, cu musculature bine dezvoltata. Sunt caini cu o indelungata istorie in vanatoarea de pasari mai ales, dar si in vanatul de sol. Rolul lor este de a semnaliza vanatul, uneori si de aport. Caini extrem de inteligenti si obedient, energici si destul de usor de dresat. Sunt foarte afectuosi cu familia si mai ales cu copii, de asemenea nu sunt reticienti cu strainii, deci nu sunt cei mai buni caini de paza. Au fost intotdeauna caini prefrati ai aristocratiei, engleze in special, de altfel Setterul Englez este denumit si “Gentlemanul raselor canine”. Alaturi de el din aceast grupa mai fac parte, la fel de renumitii: Setter Irlandez, Gordon Setter, Viszla Maghiara, Prepelicarul de Weimar, Bracul German.
golden retrieverGrupa VIII (Aportori, caini de apa) Poate grupa cu cele mai celebre rase “per metru patrat”. Golden Retriever, Labrador si Cocker Spaniel (toate varietatile de Spaniel) sunt cei mai de seama caini aportori, dar si de companie. Sunt mari iubitori de apa, unde se simt la fel de bine ca pe uscat. Au fost folositi fie de catre pescari pentru a adduce la aml plasele cu peste, fie de vanatori pentru aportarea vanatului din apa si nu numai. Extreme de inteligenti si obedient, sunt foarte prietenosi si isi venereaza stapanul, urand sa fie lasati singuri. Fiind caini de aport le place sa care in gura diverse obiecte, fie ele si foarte mari, de asemenea muscatura e consistent, dar gentila. Se spune ca pot duce un ou in gura fara s ail sparga. Sunt caini de familie ideali, mai ales pentru cele cu copii.
spitz japonezGrupa XI (Caini de agrement si companie) Sunt rasele de caini de talie mica si medie, al caror scop este acela de a distra, infrumuseta si a face viata mai placuta omului. S-au format ca rase pentru a avea un aspect placut si a tine companie doamnelor din inalta societate. Datorita dimensiunilor reduse si apectului dragalas sunt unele din cele mai raspandite rase de caini de companie. Majoritatea au o mimica specifica, expresiva si par semilung sau lung, matasos, cu aspect placut. Desi par mici si inofensivi, ascund un caracter extreme de puternic, incapatanare, dorinta de dominare si sunt iuti la furie, din fericire statura nu ii ajuta, altfel ar fi caini extreme de periculosi. Majoritatea raselor din aceasta grupa sunt foarte cunoscute si appreciate in comcursurile de frumusete. Bichonii, Pudel, Shih-tzu, Griffonul de Bruxelles, Spitzul japonez, Pomaranian, Chiuhahua, Papillon, Pug, Pekinez, Bulldog Francez sunt doar cateva din rasele representative ale acestei grupe.
salukiGrupa X (Ogari) Ultima, dar nu cea din urma grupa a raselor canine, e considerata bijuteria tututor grupelor, deoarece contine rasele cele mai vechi de caini si de un nivel aristocratic foarte ridicat. Elegant mersului ogarilor se face remarcata oriunde, iar forta pe care o dezvolta in alergare impresioneaza pe oricine. Acestea sunt rase de tip primitiv, bine conservate, insa din pacate multe amenintate cu disparitia. Sunt caini crescuti pentru vanatul in camp deschis, datorita vitezei foarte mari la care pot ajunge si vazului bine dezvoltat (Saluki, Sloughi, Barzoi). Alte rase au fost destinate in principal pazitului gospodariilor (Azawakh). In Marea Britanie sunt foarte populare cursele de ogari unde exceleaza Greyhoundul, Whipettul, Ogarul Italian sau Sloughi. In competitiile de frumusete intotdeauna ogarii se fac remarcati, in special Ogarul Afghan.
Federatia Chinologica Internationala (FCI) este forul superior din cadrul chinologiei si cea care a realizat aceasta clasificare a raselor de caini, pentru o mai usoara gestionare si arbitrare a lor. Insa unele federatii nationale pot aborda propriile catalogari ale cainilor, dupa alte criterii decat cele ale FCI. Insa acestea tin doar de logistica Chinologiei (care este stiinta cresterii cainilor) si nu ar trebui sa ne faca sa ne iubim mai putin catelul.
aljassky-malamut
beagle112
EnglishSetter
golden-retriever
japanese-spitz
saluki
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: pufuletiexpirati
Mesaj:
pufuletiexpirati
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.