Cum sa eliminati stresul vizitelor la veterinar pentru animalele de companie?
Cainii si pisicile tin minte foarte bine experientele neplacute pe care le-au trait. Anumite obiecte, sunete, imagini, mirosuri raman intiparite cu momentele terifiante prin care au trecut si oridecateori se intalnesc din nou cu acestea nivelul stresului creste vertiginos. Pentru multe dintre animalele de companie vizita la medicul veterinar este o astfel de intamplare. Pisicile cand vad cusca de transport adusa in discutie, nu prididesc sa se ascunda care pe unde. Cainii incep sa scheaune si sa se agite atunci cand este pomenit cuvantul cu “v”. in continuare va vom oferi cateva sfaturi utile pentru a reduce sau chiar elimina trauma mersului la cabinetul veterinar.
Socializarea oricarui animal incepe de la varste mici. Atat catelul, cat si pisoiul vor fi confruntati cu o serie de situatii si evenimente, care sa ii caleasca si sa le sporeasca increderea in sine, precum si in stapan. Inainte de a pasi in cabinetul veterinar, obisnuiti puiul sa fie atins peste tot. In joaca sau cu niste recompense la indemana, atingeti cainele/ pisoiul pe tot corpul, inclusiv in regiunea cozii, organelor genital, urechi, nas, gura. Deschideti gura, departati buzele, introduceti un deget, ca intr-un consult amatoricesc. Rugati si alt membru al familiei sau un prieten sa execute aceleasi manevre. Cainele trebuie sa invete ca poate fi atins si de alti oameni (in cazul de fata medicul veterinar sau asistentii).
Prima vizita!
Trebuie sa fie una placuta! Puii merg foarte des la veterinar pentru vaccinuri si deparazitari. Inainte de asta, micutul va fi dus fara un scop medical (cel mult masurarea greutatii). Aceasta vizita are rolul de a face cunostinta puiului cu personalul medical, cabinetul si obiectele din acesta, urcatul pe masa. Stabiliti cu personalul cabinetului un moment in care sa fiti singuri in incinta, fara alti pacienti. Rugati medicul sau asistenti sa se joace putin cu animalul si sa ii ofere recompense. Aceasta prima vizita trebuie sa fie o experienta placuta pentru caine sau pisica.
Transportul
De cele mai multe ori acesta este primul indicator pentru animal asupra a ceea ce se va intampla. Pisicile in general nu sutn scoase din casa dect atunci cand trebuie sa mearga la veterinar. Cusca de transport nu are pentru ele alta conotatie decat una negativa.
In cazul pisicilor este obligatoriu sa le duceti la veterinar in cusca de transport. Atat in masina, cat si in sala de asteptare, din cauza stresului pot deveni agitate si chiar agresive. In acelasi context, cainii vor merge la cabinet doar in lesa, pentru a avea control asupra lor.
Revenind la cusca de transport a pisicii, aceasta va fi asociata si cu aspecte pozitive. Pisica va avea acces nelimitat la acest spatiu. Asezati inauntru o paturica confortabila, presarati niste iarba pisicii, aruncati cateva jucarii si chiar recompense atunci cand pisica patrunde singura in interior.
Duceti pisica in cusca si altundeva decat la veterinar: la niste prieteni, in parc sau undeva la curte. Cusca poate sa insemne si distractie. In momentul in care transportati pisica in cusca, vorbiti-i continuu si linistiti-o; la fel si in sala de asteptare.
In cazul cainilor, mersul cu masina este echivalentul custii de transport la pisici. De aceea mai degraba urcatul in masina va fi asociat cu ceva placut: plimbare in parc, sesiuni de joaca pe camp, inot etc. Dupa vizitele la veterinar faceti un popas in parc si oferiti cainelui niste distractie, pentru a uita de experienta neplacuta din cabinet.
Alte sfaturi
In primul rand ramaneti dumneavoastra calm. Animalul pot simti incordarea si tensiunea stapanului, si vor actiona ca atare.
Tineti la indemana niste recompense. Premiati animalul daca este linistit. In cazul in care se agita, nu il mangaiati sau cocolositi, nu va face decat sa ii sporeasca anxietatea, intelegand ca sunteti de acord cu el. In schimb, distrageti-i atentia! Dati o comanda simpla sau momiti-l cu o jucarie.
In sala de asteptare cainele, dar si pisica, trebuie sa stea aproape si sa nu hoinareasca. Acolo pot fi si unele animale grav bolnave si nu doriti ca patrupedul dumneavoastra sa plece mai incarcat de boli decat a venit. In plus pot exista animale agresive, de aceea fiecare stapan trebuie sa isi tina companionul aproape. Pentru aceasta, tineti pisica in cusca, iar cainele in lesa. Un caine dresat va sta in comanda “sezi” sau “culcat”. Daca in sala de aspetare este liniste si armonie si animalele vor fi mai relaxate.
pisica la veterinarUnui caine speriat de alte animale, sala de asteptare ii aduce un stres in plus, adaugat experientei neplacute din cabinet. In acest caz, stabiliti programarile la ore in care cabinetul este mai liber.
Uneori este bine ca stapanul sa nu patrunda in cabinet cu animalul. Nu se stie din ce motiv unele animale devin mult mai anxioase in prezenta stapanului. Predati asistentei animalul si asteptati afara.
Pentru animalele foarte nervoase, care pot deveni agresive in cabinet pe durata manevrelor medicale, se poate apela la o medicatie anxiolitica (de calmare). Sfatuiti-va cu veterinarul in acest sens! Va poate prescrie niste pastile care vor fi administarte cainelui sau pisicii cu cateva ore inainte de a merge la urmatoarea programare. Astfel animalul va sta mai linistit, iar medicul isi poate face treaba fara incidente neplacute.
catel-veterinar
pisica-veterinar
catel-veterinar
pisica-veterinar
catel-veterinar
pisica-veterinar
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: pufuletiexpirati
Mesaj:
pufuletiexpirati
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.