Educatia si dresajul canin sunt incarcate cu nenumarate idei si opinii despre cum e mai bine sa iti cresti cainele. Multe dintre acestea se dovedesc a fi simple mituri, mostenite pe cale orala dintr-un posesr de caine intr-altul. Respectand aceste principii “populare” nu facem decat sa compromitem relatia noastra cu cainele. Luati la cunostinta aceste mituri si feriti-va de ele pe cat cu putinta, pentru ca patrupedul iubit sa nu va scape de tot din mana.
Mit #1
Cainele batran nu poate fi invatat trucuri noi: fals! Cu perseverenta, rabdare si mult tact, orice caine, in orice etapa a vietii s-ar afla poate fi dresat si educat. Chiar daca seniorul nu mai percuteaza la giumbuslucuri ca puiul, el poate fi dresat comenzi si trucuri simple, poate fi invatat regulile casei, unde si cand si isi faca nevoile, cum sa mearga in lesa sau cum sa socializeze cu oamenii sau alti caini. Cainilor de orice etate le place sa lucreze cu stapanul lor, mai ales daca sunt tratati cu calm, mangaieri si ceva delicios de mancare.
Mit #2
Uite ce privire vinovata are! Stie ca a facut ceva rau!: intr-adevar cainii poseda emotii si sentimente, insa nu au un sistem de valori atat de dezvoltat incat sa poata percepe ce este bun si ce este gresit. E benefic sa atribuim cainilor unele insusiri umane, insa ei nu sunt capabili de o paleta atat de larga de sentimente, cum ar fi vinovatia si constientizarea raului. Un caine adopta aceea asa-zis “ privire de vinovat” deoarece se raporteaza la limbajul corporal si reactiile stapanului. Nu putem certa cainele pentru ceva ce a facut acum o ora, deorece el asociaza mustrarea cu evenimentul din prezent. Un caine se uita vinovat (neincrezator) la noi deorece tonul vocii ridicat si gesturile noastre il inspaimanta. Repetarea incidentului neplacut irita si mai tare stapanii, care cred ca animalul doreste sa se razbune; cand de fapt el este timorat deoarece va fi agresat verbal si (sperm noi ca nu si) fizic.
Mit #3
Nu ma asculta deoarece doreste sa preia controlul: cainii nu stiu ce e razbunarea sau pedeapsa. Un caine care nu asculta o comanda are doua motive: nu a fost invatat aceea comanda sau motivatia este mult prea mica. Cainii pricep acele comenzi care le-au fost predate. Unele cuvinte pe care le rostim boi sunt ascoiate cu evenimente sau recompense, nu sunt intelese mot-a-mot. Astfel ca patrupedul nu intelege de fiecare data ceea ce spunem noi in propozitii sau comenzi nemaiintalnite. Neintelegand ce dorim, nu are cum sa execute.
Recompensele sunt mama invataturii in cazul cainilor; fara ele animalele sunt lipsite de motivatie. Poate fi vorba de mangaieri, clicker sau gustari, sau poate o portie zdravana de joaca. Niciodata nu chemati cainele aflat in parc si imediat ce a sosit ii atasati lesa si plecati acasa. Pe viitor el va asocia chemarea cu ceva negativ, care i-a intrerupt momentele de placere. In schimb ii puteti oferi o recompensa delicioasa sau inca cinci minute de joaca (cu lesa deja atasata).
Mit #4
Cainii din adapost sunt mai dificil de educat: nimic mai eronat! In adapost sau pe strada sunt o multime de caini inteligenti, gentili si insetati de afectiune. Fiecare patruped isi are propriul temperament si in consecinta se va adapta mai greu sau mai usor unei familii. De obicei, cainii fara stapan sau cei abandonati sunt mai dornici de iubire decat cei de rasa, mai umili si mai recunoscatori pentru sansa la viata acordata. Indiferent de varsta, ei vor putea fi invatati cum sa se comporte in familie sau societate, dresati tot felul de comenzi.
Mit #5
Un caine sperios a fost abuzat in trecut: fara indoiala cainii raman marcati de evenimentele neplacute pe care le-au petrecut, insa nu putem spune ca orice caine sperios sau care schelalaie a fost abuzat in copilarie. Uneori poate fi vorba de personalitatea cainelui sau despre o socializare incompleta. De regula, strainii din multa marinimie si afectiune se apleaca si magaie cainele pe cap. Aceasta abordare este foarte gresita, deorece cainele apreciaza acest gest ca o dorinta de dominare. Interactiunea corecta cu un caine se face vorbind calm, stand pe vine la nivelul sau si mangaindu-l sub barbie sau pe gat si piept. Chiar si in cazul cainilor abuzati se pot face recuperari majore, daca avem rabdare si folosim mijloacele potrivite.
Mit #6
Cainele distruge mobila sau pantofii pentru a se razbuna pe stapa: fals! Cainii care transforma casa intr-un dezastru sunt caini anxiosi si plictisiti, nicidecum razbunatori. In fapt, ei nici nu cunosc acest sentiment, tipic uman. Un caine roade orice ii cade intre dinti din mai multe motive: isi schimba dintii, se plictiseste si vrea sa isi consume energia cumva, stapanul a plecat de acasa si el sufera de anxietatea de despartire.
Cu si mai multe mituri despre comportamentul canin vom reveni in partea a II-a acestui articol.
catelusul111-0n
catelusul111-0n
catelusul111-0n
catelusul111-0n
catelusul111-0n
catelusul111-0n
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: pufuletiexpirati
Mesaj:
pufuletiexpirati
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.